Depolanan yem yeterli ölçüde kuru değilse küflenme, kızışma
ve yanma görülebilir. Bununla birlikte bazı dane yemlerin hasattan hemen sonra yedirilmesi
halinde hayvanlarda görülen bazı olumsuz etkiler, söz konusu yemler birkaç
aylık depolandıktan sonra görülmemektedir.
Hayvanların yemden yararlanması veya diğer yemlerin neden
oldukları zararların önlenmesi bakımından yemlerin kullanış şekilleri de
önemlidir. Örneğin arpa ve buğday gibi ağır dane yemler atlara tek başına
verildiğinde koliklere neden olurlar. Ancak söz konusu yemler bir miktar kuru
ot, öğütülmüş yulaf veya buğday kepeği gibi hacimli yemler ile birlikte
verildiğinde bu olumsuz durum büyük ölçüde önlenmiş olur.
Hayvanlara verilen günlük yem miktarı ile kaba-yoğun yem
oranının da yemden yararlanma üzerine etkisi vardır. Hayvanın tükettiği günlük
KM (kuru madde) miktarının az oluşu, yemin sindirilme derecesini bir ölçüde
artırır.
Yeni hasat edilen taze yem bitkilerinin sindirilme dereceleri,
aynı bitkilerin kurutulmasıyla elde edilen kuru otlarına göre daha yüksektir.
Bunun da nedeni kuru otun ruminantlarda ruminasyon ve sindirim organları
arasında taşınması sırasında daha fazla enerjiye gereksinim duyulmasıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder