13 Eylül 2018 Perşembe

Fotoperiyot Nedir ?

Bitkilerin büyüme ve gelişmelerine etkide bulunan ana faktörlerden birisi, nedenleri son yıllarda daha açık anlaşılmaya başlanan “gün uzunluğu” dur. Bitkiler güneşin doğuşu ve batışı ile günün bazı saatlerinde ışıklı, bazı saatlerinde karanlık devrede yaşamlarını sürdürürler. Bu periyodik (nöbetleşe) ışınlanma, her gün tekrarlanır. Güneşin doğuş ve batışı ile ilgili olarak yaşanan periyodik ışıklanmaya “fotoperiyot”, bitkilerin fotoperiyoda gösterdikleri tepkiye ise “fotoperiyodizm” adı verilir.
Bugün bitkilerin büyük çoğunluğu, gün uzunluğu istekleri yönünden başlı 3 ana grupta toplanmaktadır.

1)Uzun Gün Bitkileri
Gün içerisinde ışıklı süre, karanlık süreden uzun olduğu zaman çiçeklenme ve erme(generatif gelişme) devrelerini hızlandıran bitki cinsi, tür ve çeşitlerine uzun gün bitkileri adı verilir. Bu gibi bitkilerin vejetatif gelişmeleri kısa günlerde (ilkbahar ve sonbahar), generatif gelişmeleri uzun günlerde (yazın) olur. Uzun gün bitkilerine buğday, arpa, yulaf, çavdar ve triticaleden oluşan serin iklim tahılları mercimek, nohut, turp, marul, ıspanak, patates ve üçgül gibi bitkiler örnek verilebilir.

2)Kısa Gün Bitkileri
Gün içerisinde, karanlık süre ışıklı süreden uzun olduğu zaman çiçeklenme ve ermen devrelerini hızlandıran bitki cins, tür ve çeşitlerine uzun gün bitkileri adı verilir. Bu bitkilerin vejetatif gelişmeleri uzun günlerde, generatif gelişmeleri kısa günlerde olur. Kısa gün bitkilerine mısır, çeltik, soya, pamuk, bazı tütün ve fasulye çeşitleri gibi bitkiler örnek verilebilir.

3)Nötr Gün Bitkileri

Günlük ışıklanma süresinin çiçeklenme ve erme devrelerinin hızına etkili olmadığı bitki cins, tür ve çeşitlerine nötr gün bitkileri adı verilir. Örneğin; domates, karabuğday, bazı fasulye ve kabak çeşitleri ile tropik bölgelerde yetişen birçok bitki çeşidi bu gruba girer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder