Yeryüzünden kırık ve çatlaklar içinden derinlere sızan meteorik sular, yer kabuğunun derinliklerinde bulunan ısı kaynağı tarafından ısıtıldıktan ve mineralce zenginleştirildikten sonra yükselerek, yeryüzünün değişik derinliklerinde bulunan ve geçirimsiz örtü kayalarla kontrol edilen gözenekli ve geçirimli hazne adı verilen rezervuar kayalarda birikirler. Bunlara, içlerinde su bulunan tabakalar anlamına gelen akifer denilmektedir.
Beslenmenin üzerinde bir kullanım olmadıkça jeotermal kaynakların tükenmesi söz konusu değildir.
Sıcak Kuru Kayalar
Herhangi bir akışkan içermemesine rağmen bazı teknik yöntemlerle ısısından yararlanılan çok derinlerdeki jeotermal enerji kaynaklarıdır.
Jeotermal Kaynakların Bileşenleri
-Isı kaynağı
-Isıyı yer altından yüzeye taşıyan akışkan
-Akışkanın dolaşımını sağlamaya yeterli kayaç geçirgenliği
Jeotermal Enerji Alanları
a. Sıcak su sistemlerb. Kuru buhar sistemleri
c. Sıcak kuru kaya sistemleri
Dünyada yüksek ısı akısı gösteren jeotermal kuşakların dağılımı, petrol alanlarında olduğu gibi belli jeolojik özellik gösteren kuşaklar şeklindedir.Bu alanlarda diğer bölgelere göre daha fazla ısı akısı bulunmaktadır.
Türkiye jeotermal ısı potansiyeli bakımından 31500 MWt ile Avrupa'da birinci Dünya'da ise 7. ülke konumundadır.
Jeotermal Enerji Teknolojisi ve Kullanım Alanları
Jeotermal enerji diğer enerji türlerine dönüştürülerek yararlanılmaktadır.
Düşük ve orta sıcaklıklı sahalardan üretilen jeotermal akışkan, bugünkü teknolojik ve ekonomik koşullar altında başta ısıtma ( sera, konut, tarımsal ) olmak üzere endüstride ( gıda kurutma, kerestecilik, kağıt ve dokuma sanayi, dericilik ve soğutma tesislerinde ) ve kimyasal madde üretiminde ( borik asit, amonyum bikarbonat, akışkanda bulunan CO2 den kuru buz elde edilmesinde) kullanılmaktadır.
Orta sıcaklıklı sahalardaki akışkandan da elektrik üretimi için teknolojiler geliştirilmiştir.
Yüksek sıcaklıklı sahalardan elde edilen akışkanlardan ise elektrik üretiminin yanı sıra entegre olarak diğer alanlarda da yararlanılmaktadır.
Jeotermal enerjinin kullanım alanları, akışkan sıcaklığına bağlı olarak değişir. Yararlanılan jeotermal akışkanın sıcaklığına bağlı olarak ikinci bir işte kullanılması, bu kaynakların verimliliğini arttırır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder