9 Eylül 2018 Pazar

Hasat Zamanı

Yemlerin Üretimi Aşamasında Etkili Olan Faktörler/Hasat Zamanı
Yeşil yem bitkilerinin ilk sürgün verdiği dönemde bünyesindeki organik maddeler basit bileşikler halindedir. Gelişme çağı ilerledikçe bu bileşikler büyük moleküllü bileşikler haline dönüşürler. Böylece nitrojenli bileşikler, amino asit, amid maddeler proteine; basit şekerler ise nişasta ve sellüloza dönüşürler. Bu nedenle genç bitkilerin protein içeriği yüksek, sellüloz içeriği ise düşük olur. Bitki olgunlaştıkça sellüloz içeriği arttığı gibi bitki hücre duvarlarında odunlaşma (lignifikasyon) da artar. Bu nedenle bitki olgunlaştıkça sindirilme derecesi ve dolayısıyla besleme değeri düşer.

Dane yemlerin hasat zamanı, besleme değerini önemli ölçüde etkilemez. Ancak daneler normal olgunluğa ulaşmadan kuraklık, dolu vurma, yatma, hastalık vb. nedenlerle zamanından önce hasat edilebilirler. Bu şekilde erken hasat edilen danelerde, normal zamanda hasat edilen danelere göre basit yapılı bileşikler daha fazladır. Dolayısıyla erken hasat edilen danelerin besleme değeri normal zamanda hasat edilenlere daneler göre oransal olarak daha düşüktür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder