12 Eylül 2018 Çarşamba

Tarım Ürünlerinin Kurutulması

Tarım ürünlerinin kurutulması nemin üründen ısı ve hava hareketiyle uzaklaştırılması anlamına gelmektedir. Kurutma öncelikli olarak ürünün uzun süre bozulmadan depolanabilmesi için yapılmaktadır.

Kurutma işleminin faydaları 

- Ürünlerin erken hasat edilmelerine olanak sağlar.
- Böylece yüksek nemde yapılan hasatta ürün dökülmeleri önlenir.
- Erken hasat ikinci ürün için uygun yetiştirme periyodu sağlar.
- Hasat kayıpları azalır.
- Tohumların filizlenme kabiliyeti daha uzun süre korunabilir.
- Tütün, kuru meyve ve kuru sebze gibi ekonomik değeri olan başka ürünlerin üretimine olanak verir.
- Tarımsal üretim artıklarının yeniden değerlendirilmesine olanak sağlar (küspe, kabuk, posa vb.)
- Ürünün nem miktarının düşmesi ile aroma ve besin değeri gibi kalite özelliklerinin muhafaza edilmesini sağlar.
- Ürünün hacminin azalması, dolayısıyla ürünün önemli bileşenlerinin taşınma ve depolanmasındaki verimin artmasını sağlar.
- Pamuk, mısır ve çay gibi ürünlerin işlenmesine olanak sağlar.
- Ürünün bozulmadan uzun süre korunmasını sağlar.
Ülkemizde meyvelerden her cins üzüm, erik, kayısı, zerdali, şeftali, dut, vişne, kiraz, elma, armut, incir, sert kabuklu meyvelerden ceviz, badem, fındık kurutulmaktadır

Sebzelerden bamya, patlıcan, biber, fasulye, kabak, soğan, sarımsak, hemen her çeşit tat ve koku veren maydanoz, nane, kekik, defne, ıhlamur gibi bitkiler, tüm tahıllar, baklagiller, pirinç ve mısır kurutulmaktadır.

    Ülkemizde kurutma işlemi genellikle güneş altında yapılmaktadır.
     Doğal bir kurutma yöntemi olan güneş altında yayarak kurutma işlemi sonucunda da sebzelerde söz konusu olan kalite özelliklerine ulaşılmaktadır.
     Fakat bu yöntem ürünlerin uzun süreler içinde kurutulmasına olanak verdiğinden ve dış ortamdan direkt olarak etkilendiğinden, yerini alternatif kurutma yöntemlerine bırakmıştır.

Bu yöntemler genel olarak sıcak hava ile kurutma, vakumla kurutma, güneş kolektörleri yardımıyla kurutma ve mikrodalga ile kurutma olarak sıralanabilir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder