17 Eylül 2018 Pazartesi

Adaptasyon Nedir?

Adaptasyon, bir canlının belli bir bölgedeki çevre koşullarına uyma yeteneğidir. Çevre değiştiren canlı yeni çevreye uyabilmek için kendisini bazı morfolojik ve fizyolojik değişikliklere zorlar. Bu değişimleri yapabilen bitkiler o bölgeye adapte olup soylarını devam ettirirler, yapamayanlar ise yok olurlar.


Adaptasyon Alanı

Adaptasyon alanı, bitki türlerinin uyum sağlayabildikleri bölge veya bölgelerdir. Her bitki türü normal bir büyüme ve gelişme yapabilmesi için çevresindeki ekolojik koşulların belirli özellikler göstermesini ister. Bu koşulları bulduğu yerlerde doğal olarak kendiliğinden yetişir veya yapay olarak insanlar tarafından başarılı bir şekilde yetiştirilebilir ki işte bir bitki türünün tüm ekolojik koşullara uyum gösterdiği yerler o bitkinin adaptasyon alanını, başarılı bir şekilde yetiştirebileceği bölgeyi meydana getirir. Bitki bu alanın dışında başarılı bir şekilde yetişemez veya yetiştirilemez.

Adaptasyon Yeteneği

Adaptasyon yeteneği, bir canlının değişen çevre koşullarına uyabilme özelliğidir. Bu özellik canlının yeni çevre koşullarına uyabilmesi için fenotipik ve genotipik yapısında değişiklikler meydana getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder