20 Eylül 2018 Perşembe

Ahır Gübresinin Önemi, Depolanması ve Gaz Elde Edilmesi

Ahır Gübresi


-Toprağa humus vererek de toprağı ıslah eder.
-Toprağın işlenmesini kolaylaştırır.
-Toprağın su tutma kabiliyetini ve havalanmasını arttırır.
-Ahır gübresi, terkibinde bulunan azot, fosfor ve potasyum gibi bitki besin elementleri toprağı besin maddelerince zenginleştirir.



Depolama 

*Ekonomik anlamda faydası oldukça fazladır. Kimyasal gübre yerine çiftlik gübresi kullanılmış olur.
*Hayvan gübresi alternatif enerji kaynağı olarak düşünülmeye başlanmıştır.
*Organik gübre sayesinde toprak strüktürüne önemli derecede katkı sağlamaktadır.
*Gübrenin bir yerde toplanması sayesinde ahır içi temizliği de bir anlamda sağlanmış olup, hayvan sağlığı yönünden de önemli derecede faydası vardır.

Memleketimiz şartlarında ahır gübresi genel olarak ahırdan dışarı atıldıktan sonra ekim zamanına kadar açıkta bırakılmaktadır. Bu durumda yağışlar ve fermantasyon gazlarıyla gübre içinde bulunan besin maddelerinin büyük bir kısmı yok olmaktadır. Gübreyi uygun bir gübre deposuna gayet sıkı bir yığın halinde biriktirip, içine hava girmesine mani olacak şekilde sıkıştırmak yeterli olup, masrafsız ve en pratik depolama yoludur.

Gübrenin Depolanması Nasıl Olmalıdır?

Depolamada en önemli hususlar gübrenin çevre kirliliğine neden olmayacak şekilde toplanması ve besin maddesi kaybının (Özellikle Azot) minimum olması zorunludur. Gübrenin yağmur gibi çevresel faktörlerden korunacak şekilde depolanması gerekmektedir. 

Kapalı ambarlar yaklaşık 1,5 ton veya 30 torbayı nem almayacak ve dış etmenlerden zarar görmeyecek şekilde stoklamaya uygun yapıda düzenlenmelidir. 

Bir ton gübre 0,96 m³ yer kaplamaktadır. Gübre kanalları ve deposu buna göre hesap edilmeli ve yer seçimi iyi planlanarak yapılmalıdır.

Düzenli Depolama Tesisinin Yer Seçimi


Düzenli depolama tesis sınırlarının yerleşim birimlerine uzaklığı (tehlikeli atık düzenli depolama tesisleri için en az 1 km, tehlikesiz ve inert atık düzenli depolama tesisleri için ise en az 250 m).
Düzenli depolama tesis sınırlarının havaalanına uzaklığı,
Orman alanları, ağaçlandırma alanları, yaban hayatı ve bitki örtüsünün korunması gibi özel amaçlarla koruma altına alınmış alanlara uzaklığı, 
Bölgede bulunan yer altı ve yüzeysel su kaynakları ve doğal koruma havzalarının durumu, yeraltı su seviyesi ve yeraltı suyu akış yönleri,
Sahanın topografik, jeolojik, jeomorfolojik, jeoteknik ve hidrojeolojik durumu,
Taşkın, heyelan, çığ, erozyon ve yüksek deprem riski,
Hakim rüzgar yönü ve yağış durumu,
Doğal veya kültürel miras durumu,
Sahada akaryakıt, gaz ve içme-kullanma suyu naklinde kullanılan boru hatları, yüksek gerilim hatlarının bulunmaması gerekmektedir.
Kanal uzunluğu da 25 m’yi geçmemelidir.

Bu kıstaslar ve hükümler göz önünde bulundurularak veya düzeltici önlemler alınarak ciddi bir çevresel tehlike arz etmediğinin Bakanlıkça tespit edilmesi halinde düzenli depolama tesisi lisanslandırma işlemi yapılmalıdır.

Gübre Depolama Yapıları

Ahır içi gübre temizleme özelliğine göre farklı depolama şekilleri bulunmaktadır. Gübre temizleme, katı gübre elde edilmesine yönelik ise gübrenin katı ve sıvı kısımları ayrı ayrı depolanmaktadır.
Katı gübre deposu, yüklemeye uygun, doğal drenaj yolları dışında ve su kaynaklarından uzak olacak biçimde yerleştirilir. Gübre arazide kullanılıncaya kadar depolarda kalabilir. Bu süre 6 ay ya da daha uzun olabilir. Depolama kapasitesi belirlenirken bir süt ineği için altlık dahil 50-70 kg günlük gübre verimi olduğu dikkate alınır.

Sıvı gübre, doğrudan ahır tabanında biriktirilerek ya da ahır dışındaki betonarme depolama yapılarında, toprak havuzlarda veya zemin seviyesinin üzerinde yer alan silolarda depolanabilmektedir. Sıvı gübre en az 90 gün olmak üzere 1 yıla kadar depolanabilir.
Sıvı gübre siloları, ön depolamalı ve pompalı yüksek silolar olmak üzere 2 farklı şekilde planlanabilir. Ön depolamalı sistemde gübre 5-10 gün süreyle geçici olarak biriktirilir. Bu süre sonunda sıvı gübre ana depoya pompalanır.

Sıvı gübre deposunun kapasitesi

Hayvan sayısı x hayvan başına üretilen gübre miktarı x depolama süresi x toplam yıkama suyu şeklinde hesap edilerek depolama tesisleri yapılmalıdır.

Bu kapasite günlük inek başına 0.05 m3 olup, ahır ve diğer yapılar basınçlı su ile temizleniyorsa depolama hacmi bunun 2 katı alınmalıdır. 

Süt sığırı işletmelerinde ve çevresinde betondan yapılacak çukurlar, dışkının açık alanda kalmasının önüne geçmesi ile gübrenin çevre kirliliği ve toprağa karışımı engellemesinden dolayı yer altı ve yer üstü su kaynaklarının kirlenmesinin önlenmesi,

Çukurun üzeri brandayla kapatılarak pis koku ve sinek oluşumunun kontrol altında tutulması ile ilaçlama da yapılmayacağından kimyasallar toprağa karışmayacak, sebze ve meyveler sağlıklı olacaktır.

Depolama Türleri

*Büyük Çaplı Yuvarlak Beton Depolar
*Yuvarlak Cam-Çizgili Çelik Depolar
*Toprak Depolar
*Dikdörtgen Beton Depolama

1.5 m (5 ft.) Yüksekliğinde güvenlik çit ile zincir bağlantılı somut bir gübre depolama tankı olan bu yapı en sık yapılan yuvarlak beton yapılardandır. Bu yapı tarzı beton ve donatı çeliği en verimli şekilde kullanılmasını sağlar.

Gübreden gaz elde edilmesi

Türkiye’de yenilenebilir enerji konusunda önemli yatırımlar yapıldığını ve gübreden açığa çıkan gazın yanmasından elektrik üreten tesisler kurulmaya başlandığı, besicilerin bu gübreleri enerji firmalarına satarak gelir elde edebileceği ortaya çıkmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder