9 Eylül 2018 Pazar

Toprak ve İklim

Yemlerin Üretimi Aşamasında Etkili Olan Faktörler/ Toprak ve İklim

Toprak

Bitkisel kaynaklı yemler toprağa bağımlı olarak yetiştirildikleri için besin maddeleri içerikleri toprakta bulunan yararlanılabilir besin maddelerinin durumuna göre değişkenlik göstermektedir. Aynı bitki değişik topraklarda farkı bileşim gösterebilmekte buda o bitkinin beslenme değerini etkilemektedir. Nitekim bazı bölgelerde, topraktaki herhangi bir mineral madde eksikliği bitkiye ve dolayısıyla hayvana yansıyabilmektedir. Topraktaki besin maddeleri eksikliği bitkinin besleme değerinin yanı sıra ürün miktarını da olumsuz yönde etkilemektedir.

İklim 

İklimin farklı bitkiler üzerindeki etkisi de farklıdır. Dane yem elde edilen bitkiler iklimden daha az etkilendikleri halde, yeşil yem elde edilen bitkiler iklimden daha fazla etkilenirler. İklim, toprak ve diğer bazı faktörlerin etkisiyle özellikle mısır ve sorgumda önemli bir nitrat birikimine neden olabilir. Bitki bünyesinde nitrat düzeyi 70 ppm sınırını aştığında ruminantlarda (geviş getiren hayvanlarda) zehirlenme belirtileri görülebilmekte, 220 ppm sınırını aştığında ise öldürücü olabilmektedir.

Yağışın fazla olduğu yıllarda yeşil bitkilerin su oranı arttığı için besin maddeleri oranı düşer. Bu koşullarda genel olarak bitki bünyesinde mineral madde ve özellikle fosforik asit birikimi artmaktadır. Kurak dönemlerde ise ürün miktarı azaldığı için bitkilerde ki mineral madde birikimi düşer. Ancak kuraklık bitkinin organik madde kapsamını artırır. Bitkilerin gelime döneminde sırasında görülen sürekli serin hava bitkilerin yaprak/sap oranını düşürür ve buda bitkilerin protein düzeylerinin düşmesine yol açar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder