20 Eylül 2018 Perşembe

Ekoloji Nedir?

Ekoloji, canlıların kendi aralarında ve çevreleri ile olan karşılıklı ilişkilerini inceleyen bir bilim dalı olup; birçok alt dalara ayrılmaktadır. Yunanca yurt, yuva anlamına gelen “oikos” sözcüğü ile Yunanca ve Latincede bilim anlamına gelen “logia” sözcüğünün birleşmesiyle bu terim oluşmuştur.

Ekolojik Denge

Ekolojik denge, bir ekolojik sistemin yapay olarak etki yapılmadığı sürece genel karakterlerini koruyup kararlılık göstermesidir.  Bu hiç değişiklik olmayacak anlamına gelmez. Bu durum tam statik bir sistem değildir. Zaman içerisinde bazı değişiklikler olacaktır ancak bunlar ekosistemin genel karakterini bozacak düzeye ulaşamaz. Dengeli ekosistemlerde her taraf canlılar tarafından işgal edilmiştir, boş alan yoktur. Bir ekosistemde boş alanların bulunması dengesizliğin bir göstergesidir.

Ekolojik etki derecesi
Bir ekosisteme belli bir zaman dilimi içerisinde giren enerji miktarının o ekosistemde bir organizma ya da organizmalar topluluğunun aynı zaman dilimi içerisinde kullandığı enerji miktarına oranıdır..

Ekolojik indikatörler
Bulundukları alanların ekolojik özelliklerini belirleyebilen canlılardır.

Ekolojik kapasite 
Ekolojik kapasite, belirli bir gruba giren canlıların bulundukları ortamda meydana gelen olumsuz değişikliklere, dayanıklılık göstererek yaşayabilen miktarıdır. Bu miktar sayı ve ağırlık olarak belirtilir.

Ekolojik kirlenme
Ekolojik kirlenme, hava(atmosfer), su(hidrosfer) ve toprağın (rizosfer) fiziksel kimyasal ve biyolojik yapısında çeşitli nedenlerle meydana gelen ve birçok canlı tarafından arzu edilmeyen geçici veya kalıcı değişime verilen isimdir. 

Ekolojik klimatoloji
Ekolojik klimatoloji, canlıların içinde bulundukları ortamda hüküm süren iklime, fizyolojik olarak uyma durumlarını ve yalnızca ikim faktörlerine bağlı olarak coğrafik yayılışlarını inceleyen bir bilim dalı olup biyoklimatolojinin bir dalıdır. 

Ekolojik tolerans

Ekolojik tolerans bir organizmanın hayatı boyunca aktif bir şekilde yaşayabileceği çevre koşularının alt-üst sınır değerleridir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder