6 Eylül 2018 Perşembe

Nadas Nedir?

Tarla toprağının işlenerek belirli bir süre boş bırakılması nadas denilmektedir. Kuru tarımın yapıldığı kurak ve yarı kurak bölgelerde toprağa düşen yıllık yağışların her yıl ürün kaldırmaya yeterli olmadığı durumlarda tarla bir yıl nadasa bırakılarak üretime ara verilir. Asıl amaç, nadas yılında düşen yağış sularından bir kısmını toprakta biriktirmek ve ertesi yıl kültür bitkilerine yarayışlı olacak su miktarını artırmaktır. Yapılma zamanına ve şekline göre nadasın çeşitleri değişmektedir. Bunlar; tam nadas, güz nadası, yarım nadas, kara nadası ve anızlı nadas olarak çeşitlendirilebilir.


Nadas yılında toprak işlemenin temel hedefi; kısıtlı olan suyu en azami ölçüde toprakta tutmak, en azından ekim yatağında çimlenmeyi garanti altına alacak kadar bir nem bulundurmaktır. Bilhassa toprak işleme yöntemi ve zamanı, toprakta su muhafazası üzerine büyük etki eder. Örneğin kara nadas yerine anızlı nadas veya minimum toprak işleme uygulamaları yaparak toprak ve su muhafazası daha iyi sağlanır. Nadasa bırakılmış tarlada toprak işleme yaparken dikkat edilmesi gereken ana hususlar kısaca şu şekildedir:

a)Toprağı gereksiz yere işlememek,
b)Toprağı devirerek değil alttan yırtarak işlemek,
c)İlk toprak işlemeyi erken ilkbaharda toprak tava gelir gelmez yapmak,
d)Toprak yüzeyini mümkünse malçlı (anız artığı gibi) bırakmaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder