Tarla toprağının işlenerek belirli bir süre boş
bırakılması nadas denilmektedir.
Kuru tarımın yapıldığı kurak ve yarı kurak bölgelerde toprağa düşen yıllık
yağışların her yıl ürün kaldırmaya yeterli olmadığı durumlarda tarla bir yıl
nadasa bırakılarak üretime ara verilir. Asıl amaç, nadas yılında düşen yağış
sularından bir kısmını toprakta biriktirmek ve ertesi yıl kültür bitkilerine
yarayışlı olacak su miktarını artırmaktır. Yapılma zamanına ve şekline göre
nadasın çeşitleri değişmektedir. Bunlar; tam nadas, güz nadası, yarım nadas,
kara nadası ve anızlı nadas olarak çeşitlendirilebilir.
Nadas yılında toprak işlemenin temel hedefi; kısıtlı olan
suyu en azami ölçüde toprakta tutmak, en azından ekim yatağında çimlenmeyi
garanti altına alacak kadar bir nem bulundurmaktır. Bilhassa toprak işleme
yöntemi ve zamanı, toprakta su muhafazası üzerine büyük etki eder. Örneğin kara
nadas yerine anızlı nadas veya minimum toprak işleme uygulamaları yaparak
toprak ve su muhafazası daha iyi sağlanır. Nadasa bırakılmış tarlada toprak
işleme yaparken dikkat edilmesi gereken ana hususlar kısaca şu şekildedir:
a)Toprağı gereksiz yere işlememek,
b)Toprağı devirerek değil alttan yırtarak işlemek,
c)İlk toprak işlemeyi erken ilkbaharda toprak tava gelir gelmez
yapmak,
d)Toprak yüzeyini mümkünse malçlı (anız artığı gibi)
bırakmaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder