11 Eylül 2018 Salı

Toprak Yorgunluğu Nedir?

Toprak Yorgunluğu

Yaşlı bir meyve bahçesinin sökülmesinden sonra aynı yere aynı türle ve bazen değişik türlerle hemen dikim yapılması, yeni fidanların normal gelişimini engellemektedir. Bu olaya toprak yorgunluğu, böyle topraklara da yorgun topraklar adı verilmektedir. Yorgun topraklarda dikilen fidanlarda genel olarak büyüme yavaş olmakta, boğum araları kısalarak ağaçlar bodurlaşmakta ve yapraklar rozetleşmektedir. Bunun sonucu olarak da kök gövdede gelişim gerilemektedir.


Toprak yorgunluğunun derecesi toprağın tipine göre değişebilmektedir. Örneğin ağır topraklarda yorgunluk daha çabuk ve daha belirgin iken Kumlu topraklarda toprak yorgunluğu bazen görülmemektedir. Kirecin fazlalığı ve taban suyu, toprak yorgunluğunun artmasında etkili olduğu bilinmektedir.  Toprak yorgunluğuna karşı en hassas meyve ürü şeftalidir.

Toprak Yorgunluğunun Nedenleri

Toprak yorgunluğunun neden kaynaklandığını açıklamak için başlıca üç teori ileri sürülmüştür;

1)Toksin Teorisi:  Bu teoriye göre, bir yerde yetiştirilen bitkiler yetiştirildikleri yerden söküldükleri zaman toprakta zehirli etki yapan bir takım organik artıklar bırakmaktadır. İşte bu zehirli artıklar bahçe bitkilerinin ve özellikle meyve ağaçlarının gelişmesi üzerine olumsuz etki yapar ve toprak yorgunluğu olarak adlandırdığımız duruma sebep olur. Bu zehirli artıkların esas kaynağını ağaçların sökülmesi sırasında toprakta kalan kökler ve kök parçaları oluşturur.

2) Organizmalar Teorisi: Bu teoriye göre, yorgunluğa sebep topraktaki biyolojik dengenin bozulmasıdır. Bu da aynı yerde uzun zaman meyve ağacının yetiştirilmesi sonucunda bir kısım mikroorganizmaların gelişmelerinin teşvik ve bir kısmının kısıtlanması ile olur.

3)Fakirleşme Teorisi:  Burada esas olarak dikkate alınan durum yine uzun yıllar aynı meyve ağacının yetiştirilmesiyle, bu ağaçlar tarafından tercih edilerek alınan besin maddelerinin düşük seviyelere inmiş olmasından kaynaklanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder