17 Eylül 2018 Pazartesi

Agroekoloji, Agroekosistem, Agroloji ve Agronomi Nedir?

Agroekoloji
Agroekoloji kültür bitkilerinin ekolojisini inceleyen bilim dalıdır. Burada yalnızca kültürü yapılan bitkilerin çevreleri ve birbirleri ile olan ilişkileri incelenir. Hayvanlar ve yabani bitki örtüsü bu bilim dalının dışındadır.

Agroekosistem

Agroekosistem, doğal ekosistem bozularak (çayır mer’alar, orman ekosistemleri gibi) tarım kültürüne açılan alanlarda insan eliyle oluşturulan ekosistemlere verilen isimdir. Bunun için genellikle çayır mer’a alanları ve yapraklarını döken ağaçlık alanlar bozularak tarım ekosistemlerine dönüştürülmüşlerdir. Genelde tarım ekosistemlerinin verimliliği, agronomik işlemleri iyi bir şekilde uygulandığı koşullarda, doğal ekosistemlerden daha yüksektir.

Agroloji

Agroloji, tarım ürünlerinin verimliliği ile ilgili olarak toprakların oluşumu, analizleri ve sınıflandırılmaları gibi özelliklerini inceleyen bilim dalıdır.


Agronomi

Agronomi, tarla ürünlerinin kantite (nicelik) ve kalitelerinin (nitelik) ıslahı ve yetiştirme tekniği konularını inceleyip, araştıran ve kurallarını belirleyen bilim dalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder