19 Aralık 2018 Çarşamba

Yem Bezelyesi Yetiştiriciliği

1- Yem bezelyesinin hayvan beslenmesindeki önemi :

Yem bezelyesi yeşil ve kuru otları, bakla artıkları ve samanı ile silajı hayvan yemi olarak değerlendirilebilir. Ot ve tohumunun besleme değeri yüksek ve lezzetlidir. Bünyelerinde yüksek oranda protein vardır.

Toprağın organik maddesinin korunması ve kendinden sonra gelen ana ürünün veriminin arttırılması amacıyla yem bezelyesi diğer tek yıllık baklagiller gibi yeşil gübre bitkisi olarak kullanılabilmektedir.







2- İklim ve toprak istekleri :

Yem bezelyesi anormal derecede ısı sıfırın altına düşmedikçe kış soğuklarından etkilenmez.Toprak isteği bakımından seçici değildir. Orta-ağır ve ağır, kireç bakımından zengin toprakları sever. Asit karakterli topraklarda verimi düşüktür. Genellikle tahıl üretimi yapılan topraklarda rahatça yetiştirilebilir.


3- Ekim zamanı ve şekli :

Eylül başından Kasım'a kadar ekilebilir. Tohum yalnız ekildiği gibi tahıllarla karışık olarak da ekilebilir. Karışım ekimde ot almak için dekara 10-12 kilogram yem bezelyesi + 6-7 kg tahıl ( arpa, buğday, kışlık yulaf ) tohumu atılır. Ot almak için sıra araları 20-30 cm olmalıdır. Ekim derinliği de 3-5 cm olmalıdır. Ekim kombine hububat mibzeri ile yapılabilir. Ekimden sonra merdane çekmek gerekir. Böylece hem tohumun çimlenmesi çabuklaşmış olur, hem de kuş zararı nispeten önlenir.

4- Gübreleme ve bakım

Ekim ile birlikte dekara 12-16 diamonyum fosfat 18-46 verilmelidir. Yem bezelyesi Eğer tahıldan sonra ekliyorsa yabancı ot mücadelesinin zamanında ve gereği kadar yapılması yabancı ot problemini ortadan kaldırır. Şayet nadastan sonra yem bezelyesi ekiliyorsa ekimden önceki ilkbaharda yabancı otların gelişmemesi için zamanında Anız bozma ve İkileme işlemlerinin yapılması gerekmektedir

5- Ot için ( hasat )

Yem bezelyesi otu yeşil yem olarak değerlendirilecekse çiçeklenme ortası döneminde, kuru ot olarak değerlendirilecekse alt baklaların görünmeye başladığı dönemde biçilmesi uygundur. Elverişli koşullarda 2-4 ton/da ya da 500-1.000 kg/da kuru ot elde edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder